De ce nu ies culorile de pe ecran la tipar?

De multe ori ne aflăm în postura în care, am decis cum dorim să arate grafica noastră pe produsul ce urmează a fi personalizat. Cel mai probabil am ajustat culorile, astfel încat pe dispozitivul care îl avem la îndemână totul arată perfect. Cu toate acestea dacă este să dăm print chiar și pe o imprimantă de birou, observăm că există diferență de intensitate și chiar culoare.

De ce se întâmplă asta?

Atât RGB, cât și CMYK sunt moduri de amestecare a culorilor în designul grafic. Ca referință rapidă, modul de culoare RGB este cel mai bun pentru lucrările digitale, în timp ce CMYK este folosit pentru produsele de imprimare. 

Când se folosește RGB?

RGB (Roșu, Verde și Albastru) este spațiul de culoare pentru imaginile digitale.

Designerii pot controla aspecte precum saturația, vibrația și umbrirea modificând oricare dintre cele trei culori sursă. Deoarece este realizat digital, designerul manipulează modul în care se manifestă lumina de pe ecran pentru a crea culoarea pe care o doresc.

Modul RGB se va folosi doar pentru grafici care vor fi folosite în spațiul digital / virtual.

Când se folosește CMYK?

CMYK (cyan, magenta, galben, negru) este modul de culoare folosit pentru materialele imprimate.

O mașină de imprimat creează imagini combinând culorile CMYK în diferite grade cu cerneala fizică. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de amestecare subtractivă. Toate culorile încep ca un alb gol, iar fiecare strat de cerneală reduce luminozitatea inițială pentru a crea culoarea preferată. Când toate culorile sunt amestecate, ele creează negru pur.

Utilizați CMYK pentru orice design de proiect care va fi tipărit fizic, nu va fi vizualizat pe ecran. Dacă trebuie să vă recreați designul cu cerneală sau vopsea, modul de culoare CMYK vă va oferi rezultate mai precise.

Un alt lucru care trebuie luat în considerare când vine vorba de culori este că, suportul pe care
se tipărește influențează puternic toate culorile. De asemnea metoda de print folosită.